РАЗГОВОР СА ПРЕДСЕДНИКОМ ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА БОБАНОМ ЏУНИЋЕМ
21.06.2013

Општина Палилула недавно је завршила реализацију два пројекта прекограничне сарадње, а стартовала је са два нова. Најважнији задатак је да са оним што имамо и чиме располажемо радимо пуном паром-каже председник општине Палилула Џунић. Уређење спомен-парка Бубањ, изградња спортских терена у Паси Пољани, почетак два нова пројекта прекограничне сарадње, помоћ социјално угроженим грађанима и ангажовање младих- само су неки од резултата које је у протеклих годину дана постигло ново руководство општине Палилула. Према речима првог човека ове општине Бобана Џунића, обзиром на могућности радило се максимално, а план је да се и у наредном периоду ради пуном паром за бољитак Палилулаца.
         
-Усвојили смо буџет општине за 2013. који је развојни, са великим акцентом на социјалну категорију становиштва, обзиром на то да на територији наше општине живи преко 48 одсто људи који су пријављени на евиденцији Центра за социјални рада. Свесни да нема много пара у градском и републичком буџету па смо били проактивни и тражили средства у фондовима Европске уније преко пројеката прекограничне сарадње. Сви наши потенцијали усмерени су на израду и реализацију нових пројеката, како би решили проблеме грађана, њиховог запошљавања и имали задовољне Палилулце - каже Бобан Џунић, председник општине Палилула.
         
Општина Палилула недавно је завршила реализацију два пројекта прекограничне сарадње, а стартовала је са два нова. У сарадњи са општином Бобов Дол уређен је спомен парк Бубањ, док је преко заједничког пројекта са општином Ботевград 220 хиљада евра инвестирано у изградњу и опремање спортских терена, који су изграђени на површини од 4.400 квадратних метара у Паси Пољани.

-У Спомен парк Бубањ је доста уложено, уређен је и евидентно је да много лепше изгледа у односу на ранији период када је тај простор био запуштен. Међутим, нећемо стати на томе и имамо већ припремљене пројекте којима би се он још боље средио. Оно што је са друге стране проблем је како да заштитити све што је урађено од несавесних грађана. Урадили смо пројекат како би се успоставило физичко и техничко обезбеђење, али потребно је око два милиона динара на годишњем нивоу. То је огромна свота за нас као општину, али надам се да ће нам изаћи у сусрет град или да ћемо успети да добијемо средства од ресорних министарстава или преко фондова Европске уније – каже Џунић.
         
Недавно је отпочета и реализација пројекта "Успех" који ће се  у наредне две године реализовати у патнерству са општином Своге и у сарадњи са Бугарском фондацијом „Спорт без граница“. Кроз овај пројекат  радиће се на побољшању квалитета живота грађана и јачању одрживог развоја пограничних региона кроз спорт и унапређење сарадње два града у области омладинских, социјалних и образовних питања. Расписивањем конкурса за основце и средњошколце, почео је да се реализује и пројекат "Живети зелено".

-Пројектом "Живети зелено" желимо да подигнемо свест наших суграђана, наших комшија и нас лично о значају заштите животне средине. Разочаравајућ је податак да у општини Палилула има око 30 дивљих депонија и да је за њихово чишћење у току једне календарске године потребно око 70 хиљада евра. Како би променили свест грађана биће нам потребна помоћ медија, али и подршка града, комуналне полиције и Полицијске управе у Нишу. Наиме, депонија у насељу Црвена Звезда се чисти два пута недељно, исти људи је праве, а не кажњавају се. Поред тога, забрањено је да се у ужем центру града чувају домаће животиње, па их ипак има у овом насељу. Зато сви заједно требамо да нађемо модус и системско решење за проблеме у овом ромском насељу- објашњава први човек општине Палилула.
         
Без обзира на финансијска ограничења општина је успела да организује и Палилулско вече, Караоке фест за основце и подржи одржавање изложбе "Ренесанса Византије" и Међународну смотру еколошког и археолошког филма "Екополис фест".

-Поносан сам на тим око мене, јер сам одабрао квалитетне и вредне људе који испуњавају све задатке. Најважнији задатак је да са оним што имамо и чиме располажемо радимо пуном паром. А радимо и више од тога, аплицирамо за пројекте, добијамо их јер смо препознатљиви пред Европском унијом и имамо добру репутацију. Циљ је био да имамо добар менаџмент општине, па су тако отпуштени они који се нису показали, а остали они који знају добро свој посао-каже Џунић и напомиње:

- Трудимо се да увек будемо ту за наше грађане, али за велики број њихових проблема не можемо да помогнемо јер немамо надлежности. Већници који су задужени за сусрет са Палилулцима помажу где могу, али често је једина помоћ то што их упуте на надлежну управу или предузеће. Зато ми и желимо да имамо веће надлежности као градске општине. Не да бисмо имали већи буџет или оснивали јавна предузећа, већ како би грађанима на први корак изашли у сусрет. Јер општине и треба да буду најближе грађанима.                       

РАДНИ ТИМ РЕШАВА ПРОБЛЕМ СТАНОВНИКА НА КЛИЗИШТУ
На седници Градског већа формиран је радни тим за израду плана активности и предузимање мера за решавање стамбеног проблема мештана села Мрамор и Крушце, чије су куће угрожене клизиштем. Координатор радног тима за решавање стамбеног питања оштећених услед клизишта у Мрамору и Крушцу, биће Предраг Савић, градски већник, а тим ће чинити Бобан Џунић, председник ГО Палилула, Милош Стојковић, председник Скупштине ГО Палилула, као и представници Управе за имовину и инспекцијске послове града, Завода за урбанизам Ниш, Дирекције за изградњу Града Ниша, Републичког геодетског завода и Управе за планирање и изградњу.

ТЕШКО ЈЕ СВИМА ИЗАЋИ У СУСРЕТ

-Имамо разумевања за људе који траже нашу помоћ, али молимо их и за стрпљење јер не располажемо великим средствима, па је понекад тешко одредити приоритете. Зато поручујем Палилулцима да имају стрпљења, јер све оно што се накупило не може да се реши одједном за годину дана. Направили смо смернице, усвојили Стратешки план развоја до 2016. године и желимо да све решимо системски а не ад-хок, а за све то је потребно мало више времена. Са оним што располажемо, радимо максимално- поручује Џунић. Дневни лист НАРОДНЕ НОВИНЕ у Нишу. Интервју, Ј.Цанић, 21.06.2013.